Traditioneel
worstelen


Maradi 2012


Tillabéri 2010


Tahoua 2009


Dosso 2008


Agadez 2007


Zinder 1986

 


Lijst van finalisten
van de toernooien sinds 1975

 

 

DailyMotion Djerma cultuurclips

Djerma - Songhay cultuur:  Waffa haarvlechten (deel 3)

Waffa turuyaη, Waffa haarvlechten, deel 3
De basis is gelegd. Nu volgt de fase van het afronden van het kunstwerk. Twee lagen van vlechten zijn nodig om de Comal te bedekken. De eerste wordt gebruikt om de Comal om zijn plaats te houden. De tweede dient om de comal volledig uit het zicht te onttrekken. Hoewel koranverzen in de amuletten worden gebruikt, zeggen de Maraboes dat de Islam het gebruik van de Comal verbied en dat deze in een slang verandert om de draagster van de Comal te doden. De waren reden is volgens Djamo dat de doek water opneemt tijdens de rituele wassing. Zij beklaagd zich dat vrouwen minder geďnteresseerd zijn in de oude wijze en ze daarom verplicht is zich aan te passen aan de moderne haarmode. Dit deel laat, als intermezzo, ook nog enkele huishoudelijke bezigheden zien van de Wogo-vrouwen. De afronding bestaat uit het maken van twee dunnen vlechten waar aan versierselen kunnen worden gehangen. Dit zijn munten uit voorbije tijden, die eerst goed  worden gereinigd en gepoetst. Elk type munt heeft zijn eigen betekenis en waarde. Het bevestigen van de munten laat Djamo over aan een leerling, omdat zij zelf niet meer zo goed ziet. Tot slot kleed de vrouw met het nieuw kapsel zich in een traditioneel gewaad en voert zij een dans uit.   

Achtergrond informatie
Deze video is het derde deel van de film van Ibrahim Labo Kalla met de titel "La tresse Waffa" gemaakt in 2006 in opdracht van Office de Radiodiffusion Télévision du Niger. De andere twee delen kunt u ook bekijken. De film is uitgebracht in de serie 'Alter metier' en is gemaakt in Niger. De lengte van de originele film is 25 minuten en de film is in oktober 2006 uitgezonden door RTBF 3. Het commentaar en de ondertiteling zijn in het Frans. De mensen in de film spreken Songhay-Kaado en Djerma. Dit derde deel van film duurt  bijna tien minuten.

La tresse Waffa (deel 1 tot 3)


Turuyaŋ, deel 1


Turuyaŋ, deel 2


Turuyaŋ, deel 3

 

Over de film
De film brengt op zeer eigen wijze in beeld dat de verzorging van het haar niet alleen bedoeld is om er mooi en verzorgt uit te zien, maar dat het een integraal onderdeel is van de cultuur [1]. We zien beelden van de markt en de rivier, beide essentieel onderdeel van de Djerma-Songhay beschaving. En we leren meteen dat de taal door verscheidene etnische groepen wordt gesproken. We krijgen ook de rol van de vrouw bij het onderhoud van het huis te zien. De lemen muren eroderen door de regen en moeten regelmatig opnieuw worden aangesmeerd. Maar bovenal krijgen we inzicht in de kunst en rituelen bij het vlechten van het haar, het waffa vlechten wel te verstaan. .

Fisherman: photo of fisherman throughing out his net.

De Wogo zijn een etnische groep die rond 1800 zijn komen wonen in het gebied tussen Ayerou en Tillabéri (Niger), vaak op de eilanden in de rivier [2, p.388]. Ze spreken het Songhay-Kaado, net als andere etnische groepen die in dit gebied wonen. Dit Songhay-dialect is grotendeels gelijk aan het Djerma en ook hun cultuur is grotendeels gelijk [2, p.360].

Meer informatie
[1]
Regina Paul. About Hair Braiding. ehow.com
[2] Jean-Paul Olivier de Sardan (1978) Marriage among the Wogo. In: David Seddon (ed.), Relations of production. Marxist approaches to economic anthropology.  Frank Cass and Company Limited, Oxon, pp. 357-388.

 

Cultuur


yeenandi


baŋawi


Turuyaŋ

 
 
 

 

       
 

Laatst herzien: 07 maart 2012