Hip hop
& Rap


Kaidan Gaskia


Ismo One


Wass Wong


Berey Koy


Cool Maïga &
Jevees do Masta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

YouTube Djerma muziek- & dansclips

Moussa PoussyTireye

Moussa Poussy was meer dan vijfentwintig jaar actief als zanger. Hij startte in 1980 in een band genaamd Johny Ali Maïga. Met het Nationale Orkest van Niger bezocht hij vele West-Afrikaanse landen in 1987. In 1989 vormde hij de band "Moussa Poussy et ses Poussikettes". Hij nam deel aan verschillenden festivals en was de Nigerijnse vertegenwoordiger tijdens het Afrikaans-Caribische festival in Togo in 1999. Zijn eerste album Toro is uitgekomen in 1990. In 1992 kwam zijn CD Niamey Twice uit. In de periode 2003-2004 verbleef hij in Frankrijk waar hij een bijdrage leverde aan het tot stand komen van het album Ténéré van de band Bako uit Toulouse. Moussa Poussy overleed in juni 2008 in het ziekenhuis van Niamey in Niger vlak voor het uitkomen van zijn nieuwste album.

Ciray (geschreven als Tireye) betekent rood. Het nummer gaat over Dongo (de Donder). De onderstaande tekst is afkomstig van de YouTube pagina :
Je kwam hen tegen, die je lief hadden, en jij onthoofdde hen. Je vijanden, je onthoofdde hen ook. Zij, die jou niet kennen, noemen je Dongo. Maar je bent Rood. De ene met 499 namen.
(persoonlijke vertaling van de Franse tekst, aangezien de vermeldde Engelse vertaling niet geheel juist lijkt)  

U kunt helaas niet meer luisteren naar andere liedjes van Moussa Poussy sinds zijn webstek niet meer in de lucht is.  Hier kunt u nog de vertaling van de teksten vinden zoals die op die webstek stonden en ook grotendeels aansluiten bij de liedjes die via YouTube te beluisteren zijn.

Gelukkig zijn nog enkele andere videoclips van Moussa Poussy beschikbaar die u kunt zien op YouTube
 


Arné


Gossi (alleen muziek)


Nago nago (alleen muziek


Kokaïna

 


Samba diko


Sibo


Waymo


 

Andere liedjes


Idi Sarki


Djoumassi dit Hansi Bonkoyo


Boureima Disko


Mali Yaro


Moussa Poussy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Traditionele Songhay-Djerma dansen

 
Djermadans 1

Djermadans 2

Djermadans 3

Djermadans 4
   
 

Laatst herzien: 14 februari 2012