Traditioneel
worstelen


Maradi 2012


Tillabéri 2010


Tahoua 2009


Dosso 2008


Agadez 2007


Zinder 1986

 


Lijst van finalisten
van de toernooien sinds 1975

 

 

YouTube Djerma cultuurclips

Djerma - Songhay cultuur:  Nijlpaardenjacht (deel 1)

Bericht: als gevolg van een discussie over de auteursrechten zijn de vier delen van de film op dit moment niet meer beschikbaar en te zien via YouTube. Hieronder zijn daarom twee verwijzingen naar uittreksels opgenomen die een goede indruk geven van de film:

Baŋawi, nijlpaardenjacht, deel 1
Het jagen op een baŋa, de baŋawi of bangawi in het Djerma, is een gevaarlijk avontuur. Een dier van enkele tonnen kan de jager aanvallen. Daarom bouwen de jagers (sorko) een grote boot met dikke wanden die een dergelijke aanval kunnen weerstaan. Zij gebruiken het hout van de tokey of tokkay tree. De vissers maken de harpoenen (harji) met een dobber gemaakt van lichtgewicht stengels. Om het nijlpaard te doden gebruikt men een speer (yaji of yagui).  De voorbereidingen nemen veel tijd in beslag. Bij de voorbereiding hoort ook een uren durend bezetenheidsritueel gewijd aan  Harakoy Dikko, de godheid van de rivier de Niger en moeder van de Tooru geesten. Deze zijn de edelen van de geestenwereld, de goden van de natuur. Het bezetenheidritueel eindigt met de Hauka geesten, de geesten van de kolonisatie ofwel de geesten van de kracht.

Achtergrond informatie
Deze video is het eerste deel van de film van Jean Rouch en Roger Rosfelder met de titel "Bataille sur le Grand Fleuve" (letterlijk Gevecht op de Grote Rivier) gemaakt in 1952. De andere drie delen kunt u ook bekijken. De film is geschoten tijdens een missie van het Franse Instituut voor Zwart Afrika (L' Institute Français d'Afrique Noire) in Niger nabij Ayorou in 1950-1951. De lengte van de originele film is 33 minuten. De video laat de eerste acht en halve minuut zien.

Bataille sur le Grand Fleuve (deel 1 tot 4)


Baŋawi, deel 1


Baŋawi, deel 2


Baŋawi, deel 3


Baŋawi, deel 4

Over de film
De Sorko vissers[1] jagen met harpoenen op nijlpaarden in de rivier de Niger. Voor hun vertrek wordt een ceremonie gehouden om de goden van de rivier te vragen of hun jacht, die leidt tot de vangst van twee nijlpaarden, succesvol zal zijn: een vrouw bezeten door de godin van de rivier danst en de vissers besprenkelen haar met magisch water om hun eigen moed op te vijzelen. Een vrouwtjes nijlpaard wordt gedood en een jong dier wordt levend gevangen. Maar een oud mannetje, solitair en woest, slaagt er ondanks zijn vele harpoenwonden in om te ontsnappen na de grote boot van de jagers te hebben beschadigd [bron: France Diplomatie].

Meer informatie
[1]
Stoller, Paul (1997) Fusion of the worlds. An ethnography of possession among the Songhay of Niger.
      University of Chicago Press, 268 pagina´s.
[2] Rouch, Jean (2003) Ciné-ethnography;
geredigeerd en vertaald door Steven Feld.

 

Cultuur


yeenandi


baŋawi


Turuyaŋ

 
 
 

 

       
 

Laatst herzien: 07 maart 2012