Traditioneel
worstelen


Maradi 2012


Tillabéri 2010


Tahoua 2009


Dosso 2008


Agadez 2007


Zinder 1986

 


Lijst van finalisten
van de toernooien sinds 1975

 

 

YouTube Djerma cultuurclips

Djerma - Songhay cultuur:  Nijlpaardenjacht (deel 4)

Baŋawi, nijlpaardenjacht, deel 4
Na hun mislukking, repareren de sorko hun beschadigde grote boot en varen ze opnieuw uit. Op zoek naar 'de bebaarde', het grote mannelijke nijlpaard, komen de sorko een ayu (lamantijn) tegen. Het dier wordt geharpoeneerd en gedood. Op 2 mei slaagt men er in de bebaarde te vinden. De sorko vallen het dier aan. Ondanks verschillende voltreffers
lukt het het dier om te ontsnappen en zich te verstoppen in de moerassen. Bij hun zoektocht komen de mannen een paar dagen oud nijlpaarden jong tegen dat ze Harikambe (waterhand) noemen. Het jonge dier wordt toevertrouwd aan een van de mannen, die het verzorgt. De anderen vervolgen de volgende dag hun achtervolging. Ze volgen de bebaarde naar de stroomversnellingen van Labbezenga. De strijd vangt opnieuw aan nu in de moerassen nabij de stroomversnellingen. Hoewel het dier vele malen geraakt wordt, lukt het hem wederom om los te breken en de grote boot zwaar te beschadigen. De sorko blijven achter met een beschadigde boot, een gebroken yaji (grote speer) en nog maar een paar harpoenen. Ze moeten hun nederlaag accepteren.

Achtergrond informatie
Deze video is het vierde deel van de film van Jean Rouch en Roger Rosfelder met de titel "Bataille sur le Grand Fleuve" (letterlijk Gevecht op de Grote Rivier) gemaakt in 1952. De andere drie delen kunt u ook bekijken. De film is geschoten tijdens een missie van het Franse Instituut voor Zwart Afrika (L' Institute Français d'Afrique Noire) in Niger nabij Ayorou in 1950-1951. De lengte van de originele film is 33 minuten. De video laat het vierde deel van 9:57 minuten zien.

Bataille sur le Grand Fleuve (deel 1 to 4)


baŋawi, deel 1


Baŋawi, deel 2


Baŋawi, deel 3


Baŋawi, deel 4

 

Cultuur


yeenandi


baŋawi


Turuyaŋ

 
 
 

 

       
 

Laatst herzien: 07 maart 2012